header_beeldstrook

ANBI2

De ApneuVereniging is een
Algemeen Nut Beogende Instelling
Klik op de afbeelding voor informatie
 

Heb ik ook apneu ?

Test nu zelf uw risico

Lid worden

Lidmaatschap opzeggen

Al lid van de Facebookgroep? 

facebookgroep

meer dan 2700 leden!!

facebook logotwitte logo

proces_van_diagnose

arts Stap 1 de huisarts
De eerste stap bij apneu is altijd richting huisarts. Misschien bent u al onder behandeling voor diabetes, overgewicht, hoge bloeddruk, slaapklachten, depressie of burn-out? Uw ademstilstanden tijdens de nacht kunnen daar wel eens mee te maken hebben. Apneu is niet het eerste waar veel huisartsen aan denken. Onze ervaring is dat u uw huisarts hierop moet attenderen. Als ook uw huisarts slaapapneu vermoedt, zal hij u voor onderzoek doorverwijzen naar een ziekenhuis of slaapcentrum.

slaapkliniekb Stap 2 de slaapkliniek
Voor apneu kunt u niet bij ieder ziekenhuis terecht. Er zijn in Nederland zo'n 80 klinieken die ervaring hebben met diagnose en behandeling van apneu. Als snurken voorop staat wordt u meestal verwezen naar de kno-arts. Bij apneu speelt meestal de longarts de hoofdrol. Slaapstoornissen zijn het domein van de neuroloog. Voor de diagnose osas zijn meestal alle drie de specialismen nodig. Het proces loopt overal anders. Bij sommige slaapklinieken is er een centrale intake via een osas-verpleegkundige.
Meer informatie over de slaapklinieken en hun werkwijze.

slaaprechtenvrijb Stap 3 het slaaponderzoek
De kern van de diagnose is het slaaponderzoek. U slaapt een nacht met een heleboel draden aan uw hoofd, armen, buik en benen. Ze zijn verbonden met een kastje dat uw ademhaling, zuurstof en bijvoorbeeld de hersenactiviteit registreert. Dit onderzoek is niet pijnlijk of  belastend. Lees meer over het slaaponderzoek.

dokterbb Stap 4 de diagnose
Aan de hand van het slaaponderzoek en andere onderzoeken wordt de definitieve diagnose gesteld en de ernst bepaald. De ernst hangt af van hoeveel ademstilstanden u heeft en de bijkomende klachten. Dit bepaalt dan ook welke behandeling wordt voorgesteld.

Osas richtlijn 

Hoe de diagnose moet worden vastgesteld is afgesproken in de osas richtlijn. Lees meer...

 


Wachttijden

Het  diagnoseproces kan al gauw een paar maanden in beslag nemen. Dat heeft te maken met de verschillende specialisten, die bij de diagnose betrokken zijn en de verschillende onderzoeken.