header_beeldstrook

ANBI2

De ApneuVereniging is een
Algemeen Nut Beogende Instelling
Klik op de afbeelding voor informatie
 

Heb ik ook apneu ?

Test nu zelf uw risico

Lid worden

Lidmaatschap opzeggen

Al lid van de Facebookgroep? 

facebookgroep

meer dan 2700 leden!!

facebook logotwitte logo

 Deze pagina als pdf downloaden/afdrukken

Professionals
Wat doet de ApneuVereniging zoal voor professionals uit de dagelijkse praktijk van diagnose en behandeling van slaapapneu?

Lees meer over

Ondersteuning bij voorlichting
De ApneuVereniging ziet het als primaire taak om te zorgen dat mensen met de verdenking slaapapneu een tijdige diagnose en adequate behandeling krijgen. Zij ondersteunt dan ook graag met uitgekiend voorlichtingsmateriaal de professionals die in direct contact staan met deze groep.

De folder: "Zou ik apneu hebben?"
Deze folder is speciaal ontwikkeld voor mensen met verdenking slaapapneu. Het is een 6-klapsfolder met op beknopte wijze alles over diagnose en behandeling. Ideaal voor in wachtkamers van slaapklinieken en bij voorlichtingsbijeenkomsten. Deze folder is voor professionals gratis te bestellen.
Folder inzien      Bestel hier

De huisartsenfolder
In de huisartsenfolder wordt specifieker op de apneu-aandoening ingegaan. Het vervolgtraject, waaronder de diagnose en behandeling via slaapklinieken, krijgt aandacht. .
Folder inzien          

20150301 hoestaathetervoorApneuMagazine Special voor nieuwe patiënten
Mensen lopen gemiddeld 5-8 jaar met klachten rond voordat de diagnose slaapapneu gesteld wordt. In die tijd is er vaak door gebrek aan energie en een kort lontje van alles misgegaan op het werk, in de relatie en het gezin. Slechte nachtrust en zuurstoftekort leiden niet zelden tot de uit de literatuur bekende comorbiditeiten. Voor de mensen met matig en ernstig slaapapneu hebben we relevante artikelen gebundeld in deze Special. Compleet met actieplan voor de patiënt zelf om het leven en de gezondheid weer op de rails te krijgen. De Special kan door slaapklinieken en leveranciers uitgereikt worden bij de start van de behandeling en wordt door velen ervaren als grote steun bij hun voorlichtende taak. Ook deze Special is gratis te bestellen. 
Inzien         Bestel hier

ApneuSite
De ApneuSite bevat de meest complete informatie over alle aspecten van diagnose en behandeling. Met de mogelijkheid belangrijke rapporten te downloaden. De site wordt jaarlijks meer dan 600.000 keer bezocht.

ApneuForum, Facebook en Twitter
Het ApneuForum is in principe openbaar. Het is een soort café waar patiënten informatie uitwisselen. Het kan voor professionals uiterst leerzaam zijn dit caféen andere sociale media, zoals facebook en twitter eens te bezoeken om te zien hoe patiënten over de verschillende behandelingen denken en wat die voor hun leven betekenen. Deelnemen aan de discussie kan natuurlijk ook. Neem een kijkje op het Apneuforum., Facebook of  Twitter .

Bijeenkomsten
We werken veel samen met slaapklinieken en organiseren met hen op verzoek bijeenkomsten waarbij het initiatief van beide kanten kan komen. We kunnen eventueel ook sprekers leveren die apneu vanuit het patiëntenperspectief belichten. Dat levert altijd veel herkenning. Eventueel ondersteunen we een bijeenkomst met een stand met voorlichtingsmateriaal of de maskerraad.
Klik hier voor het overzicht van regio- en districtcoördinatoren.

De vrienden van de ApneuVereniging
Professionals die ons werk waarderen steunen ons door Vriend van de ApneuVereniging te worden. Wij prijzen ons gelukkig met zo’n 300 Vrienden: medisch specialisten, verpleegkundigen, inkopers zorg en hulpmiddelen bij zorgverzekeraars; leveranciers en hun consulenten. Voor €30,- per jaar bent u Vriend van de ApneuVereniging.
Wordt u ook Vriend?
Klik hier

Wilt u met uw medewerkers op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van diagnose en behandeling dan bestaan er ook bedrijfsarrangementen voor organisaties die meer dan 5 medewerkers Vriend willen maken. Zij ontvangen een aanzienlijke korting. Meer weten? Neem contact op met Mart Peters Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onderzoek
voorkantEigen onderzoek
Sinds 2004 doet de ApneuVereniging iedere twee jaar in de oneven jaren onderzoek onder patiënten en brengt daarmee de hele keten in beeld van diagnose en verwijzing tot en met jaren na de start van de behandeling. Op basis daarvan worden sterren uitgereikt aan de klinieken die bovengemiddeld presteren. In de even jaren doen we op verzoek van de slaapklinieken onderzoek onder de slaapklinieken. Niet alleen worden trends gesignaleerd, maar omdat alle klinieken van belang participeren is het ook mogelijk de kerncapaciteiten van iedere kliniek in kaart te brengen. Deze worden gepubliceerd o.a. op onze website. Het onderzoek maakt de keten transparant voor medici, patiënt en professional. Vrienden ontvangen automatisch kosteloos de jaarlijkse onderzoeksrapporten.

Meest recente onderzoeken onder patiënten: Tevredenheidsonderzoek 2017
  Bijbehorende vragenlijst 2017
Meest recente onderzoek onder slaapklinieken: Diagnose en behandeling van apneu 2016

Advisering en ondersteuning onderzoek
De ApneuVereniging is verder als initiatiefnemer of adviseur betrokken bij een aantal onderzoeken en pilots. Voor klinieken die onderzoek willen verrichten is er ook de Stichting ApneuResearch. Zij is goed geïnformeerd over het lopende onderzoek in Nederland. Zij heeft geen eigen fondsen. Maar zij kan goed opereren als onafhankelijk penvoerder bij aanvragen voor onderzoeksgelden. Hierbij wordt vaak betrokkenheid van een patiëntenvereniging als eis gesteld of geldt dit als aanbeveling. http://www.apneuresearch.com

Projectmanagement en awareness
Bij het onderzoek onder alle 13.750 Philips medewerkers in Nederland deed de Stichting ApneuResearch het projectmanagement. Het leverde o.a. de Philips Q op. De vragenlijst die nu op de homepage van onze website staat en waarbij patiënten zelf hun risico kunnen bepalen. Dit geeft een aardige indicatie die mensen helpt om nu eens gericht iets aan hun klachten te doen. Zij kunnen een uitdraai van hun score meenemen naar huisarts en slaapkliniek. Hier wordt veel gebruik van gemaakt.

Jaarlijks Symposium voor Professionals
Jaarlijks houdt de ApneuVereniging een Symposium voor Professionals. Naast het meest recente onderzoeksrapport worden hier ontwikkelingen op het gebied van diagnose en behandeling gepresenteerd of actuele onderwerpen die de praktijk van de slaapklinieken direct raken. Voor deze symposia worden accreditatiepunten toegekend. Vrienden van de ApneuVereniging ontvangen een korting op de deelnemersprijs die groter is dan de kosten van het lidmaatschap.

ApneuMagazine
Het ApneuMagazine is het tijdschrift voor de leden van de ApneuVereniging. Het blijkt ook een uiterst toegankelijke bron van informatie voor professionals en hun medewerkers. Vrienden van de ApneuVereniging ontvangen het kwartaalblad automatisch.

ApneuBulletin
Het ApneuBulletin is de digitale (email-) nieuwsbrief van de ApneuVereniging, die ca. 10 keer per jaar verschijnt.

Handreiking voor verzorgers van apneu patiënten
Verplegenden en verzorgenden in zorginstellingen; familieleden en mantelzorgers in de thuissituatie, worden steeds vaker geconfronteerd met apneu patiënten die gebruik maken van een cpap of een mra. Omdat vaak niet geheel duidelijk is hoe je zo’n patiënt het beste kunt ondersteunen heeft de ApneuVereniging een handreiking geschreven. Inzien / Downloaden

Advisering en opleiding
20141124 apneu tns rapportDe ApneuVereniging onderhoudt stelselmatig contact met slaapklinieken, zorgverzekeraars met hun koepels en leveranciers hulpmiddelen. Zij adviseert op verzoek. Zij wordt regelmatig betrokken bij cursussen en na- en bijscholing.

Soms geeft de praktijk aanleiding voor het opstellen van een advies of zorgpad.

Standaarden en richtlijnen
De ApneuVereniging verleende haar medewerking als commissielid of als adviseur aan verschillende standaarden en richtlijnen. De belangrijkste richtlijnen die relevant zijn voor de professional zijn:

Ondersteun het werk van de ApneuVereniging

Vriend worden van de ApneuVereniging Klik hier

 Test formulier

 Test linkje inloggen