header_beeldstrook

ANBI2

De ApneuVereniging is een
Algemeen Nut Beogende Instelling
Klik op de afbeelding voor informatie
 

Heb ik ook apneu ?

Test nu zelf uw risico

Lid worden

Lidmaatschap opzeggen

Al lid van de Facebookgroep? 

facebookgroep

meer dan 2700 leden!!

facebook logotwitte logo

dt-717785

"Een patiënt met slaapapneu kijkt nauwelijks op van veertig, zestig keer bijna stikken per nacht. Keer op keer stokt zijn adem gedurende tien seconden of langer. Zelf heeft hij dat op zulke momenten niet in de gaten. Sterker nog, hij wordt er zelden wakker van. De negatieve effecten ervaart hij meestal overdag. Zonder goede nachtrust gaan mensen op termijn intellectueel minder functioneren. Ze worden slaperig, kunnen zich slecht concentreren en zijn sneller geïrriteerd. Patiënten met een obstructief slaap apneu syndroom (osas) kunnen er over meepraten. Het zijn precies de zaken waar ze last van hebben".

(bron: AMC Magazine)

dokter

Woordenlijst
Wij proberen in onze teksten zo min mogelijk ingewikkelde woorden te gebruiken. Maar soms zijn vaktermen niet te vermijden. Ook in de omgang met artsen worden vaak vaktermen en afkortingen gebruikt. Bijgaand een complete woordenlijst.
Ervaringen
Op het ApneuForum en op de Apneu Facebookgroep vindt u veel ervaringen van anderen. 

Het begint met vage klachten
Veel mensen lopen rond met vage klachten. Ze zijn snel vermoeid, voelen zich niet lekker en zijn prikkelbaar. Dit is meestal nog geen reden om naar de dokter te gaan. Toch kunnen het voortekenen zijn van apneu. Geleidelijk kunnen de klachten erger worden. Slaperigheid overdag en zelfs in slaap vallen bij het lezen van de krant, tijdens televisie kijken of autorijden. Het kan voorkomen. 

Maar ook moeilijk onder controle te krijgen hoge bloeddruk, hartkloppingen en hartritmestoornissen zijn vaak het gevolg van slaapapneu.
Of concentratieverlies en geheugenstoringen. Apneu leidt tot prikkelbaarheid en plotselinge woedeaanvallen. De gang naar de huisarts wordt dikwijls uitgesteld, omdat de klachten zich geleidelijk ontwikkelen. Energietekort leidt er toe dat mensen met apneuklachten niet in actie komen en naar de dokter gaan. Apneu komt het meest voor bij mannen. Mensen ontkennen vaak dat er iets aan de hand is. Omdat zij zelf niet merken dat zij ademstops hebben 's nachts en als er wordt gesnurkt dit niet als reden zien om naar de dokter te gaan. Maar achter dat stoppen met ademhalen gaat een serieuze aandoening schuil.

De klachten kunnen ernstig worden
Apneuklachten hebben effect op het karakter van mensen. Vermoeidheidsklachten en prikkelbaarheid kunnen de relatie met partners onder druk zetten of het gezin uit balans brengen. Ook op het werk ondervinden mensen met apneu effect van hun klachten. Hun energiebron is snel uitgeput. Overspannenheid of burn-out is een voor de hand liggende gedachte. Maar het is eerder het gevolg van apneu dan de echte klacht. Arbeidsongeschiktheid komt dichterbij en is soms het resultaat.

Huisartsen herkennen apneu niet onmiddellijk of denken in de verkeerde richting. Apneu is nog niet zo lang bekend, waardoor de kennis bij artsen en specialisten nog niet algemeen aanwezig is. Zij schrijven antidepressiva of slaapmiddelen voor, of verwijzen mensen door naar allerlei specialisten. Meestal heeft dit geen resultaat. De voorgeschreven medicijnen hebben vaak een tegenovergestelde werking.

Ergens gaat een lampje branden
Mensen met apneu worden zelf vaak niet wakker van hun onrustige slaapgedrag. Integendeel, zij slapen altijd en overal. Vooral partners van mensen met apneu hebben de verschijnselen in de gaten. Zij horen het herhaaldelijk stoppen met ademhalen tijdens de slaap, gevolgd door een keiharde snurk en soms zelfs spiertrekkingen. Geen wonder dus dat de partner in veel gevallen als eerste aan de bel trekt en ook vaak als eerste het woord 'apneu' laat vallen. Of misschien gaat het lampje branden bij de huisarts, psychiater, neuroloog of cardioloog. Alle klachten zouden veroorzaakt kunnen worden door ademstilstanden tijdens de slaap ofwel apneu.Het probleem met het ontdekken van apneu

  • De klachten sluipen er in en kunnen veel oorzaken hebben.

  • De klachten ervaart u overdag. Het probleem zit in de nacht.

  • De ernst van de ademstops en daaropvolgende snurken wordt door mensen met apneu gemakkelijk ontkend en als normaal afgedaan.

 

Heeft u ademstilstanden tijdens de slaap? Dan kunt u apneu hebben. Test uw klachten met onze checklist.

  • De klachten sluipen er in en kunnen veel oorzaken hebben.

  • De klachten ervaart u overdag. Het probleem zit in de nacht.

  • De ernst van de ademstops en daaropvolgende snurken wordt door mensen met apneu gemakkelijk ontkend en als normaal afgedaan.